Strony

piątek, 2 sierpnia 2013

42.

Crumpets z masłem i jajkiem sadzonym. Papryka i pomidorki z ziołami. Kawa.
I po crumpetsach. Raz na słodko, raz wytrawnie. Teraz znowuż mam chęć na owsiankę.

A oto przepis - proporcje szczerze powiedziawszy odmierzałam bardziej na oko:

  • 400 g mąki pszennej
  • nieco soli
  • łyżeczka cukru
  • 7 g drożdży suchych/15 g świeżych
  • mała łyżeczka proszku do pieczenia/sody
  • duża szklanka ciepławego mleka
  • duża szklanka ciepławej wody wody
  • olej do smażenia
 W dużej misce mieszamy suche składniki oraz drożdże. Pośrodku odciskamy wgłębienie, do którego wlewamy wodę z mlekiem, po czym mieszamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, coby urosło (dwukrotnie).

Hajcujemy patelnię, natłuściwszy ją lekko olejem. Rozgrzewamy na niej okrągłe foremki do crumpetsów (kwestia liku pensów/złotych, ale jeśli nie macie bądź nie zamierzacie kupować, najwyżej crumpetsy wyjdą wam dużo bardziej... fantazyjne :3). Do połowy wysokości foremek wlewamy ciasto i smażymy racuchy, póki na powierzchni nie pojawią się bąble. Ściągamy z patelni. Można je teraz wrzucić na grill lub do tostera, można podawać od razu, można schować do pudełka i podpiec na drugi dzień - jak ja dziś. Smacznego

4 komentarze:

  1. Czaję się do ich zrobienia, czaję, a jednak coś mi nie wychodzi, bo nadal u mnie nie wylądowały. To chyba przez drożdże. One mnie nie lubią.
    Póki co sobie popatrzę.

    OdpowiedzUsuń
  2. mam ochotę zrobić crumpetsy, są takie pyszne !! podanie z jajkiem to dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę ich koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń