Crumpets z masłem i jajkiem sadzonym. Papryka i pomidorki z ziołami. Kawa. |
A oto przepis - proporcje szczerze powiedziawszy odmierzałam bardziej na oko:
- 400 g mąki pszennej
- nieco soli
- łyżeczka cukru
- 7 g drożdży suchych/15 g świeżych
- mała łyżeczka proszku do pieczenia/sody
- duża szklanka ciepławego mleka
- duża szklanka ciepławej wody wody
- olej do smażenia
Hajcujemy patelnię, natłuściwszy ją lekko olejem. Rozgrzewamy na niej okrągłe foremki do crumpetsów (kwestia liku pensów/złotych, ale jeśli nie macie bądź nie zamierzacie kupować, najwyżej crumpetsy wyjdą wam dużo bardziej... fantazyjne :3). Do połowy wysokości foremek wlewamy ciasto i smażymy racuchy, póki na powierzchni nie pojawią się bąble. Ściągamy z patelni. Można je teraz wrzucić na grill lub do tostera, można podawać od razu, można schować do pudełka i podpiec na drugi dzień - jak ja dziś. Smacznego
Czaję się do ich zrobienia, czaję, a jednak coś mi nie wychodzi, bo nadal u mnie nie wylądowały. To chyba przez drożdże. One mnie nie lubią.
OdpowiedzUsuńPóki co sobie popatrzę.
mam ochotę zrobić crumpetsy, są takie pyszne !! podanie z jajkiem to dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńMuszę ich koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńTo tak jakby takie racuszki ?:D
OdpowiedzUsuń